Ενεργό και παθητικό 3D στις τηλεοράσεις
Ενεργό 3D / Active 3D
Ξεκινώντας από το Active 3D, θα λέγαμε πως τα πλεονεκτήματα είναι πολύ λίγα σε σχέση με το Passive 3D. Σίγουρα δεν μπορούμε να αφήσουμε από έξω τις Full HD αναλύσεις 1080p υψηλής ευκρίνειας που προσφέρει το Active 3D. Φυσικά και στο Passive 3D έχουμε Full HD αναλύσεις αλλά εκεί διαφοροποιούνται τα πράγματα τα οποία θ? αναλύσουμε παρακάτω. Τόσο στην τιμή, όσο και στην αντοχή των γυαλιών θα λέγαμε πως δεν είναι τόσο οικονομικά και ανθεκτικά όσο θα θέλαμε μιας και η τιμή των κάθε γυαλιών αγγίζει γύρω στα 100e το ζευγάρι. Επίσης, σημαντικό για τους φίλους που απολαμβάνουν με περισσότερο στυλ τα προγράμματα στην 3D τηλεόραση θα πρέπει να πούμε πως στις τηλεοράσεις με ενεργό 3D δεν μπορείς να δεις ξαπλωμένος.
Στις LCD 3D τηλεοράσεις έχουμε μείωση της φωτεινότητας λόγο των shutters των γυαλιών. Επί της ουσίας, το shutter πως λειτουργεί. Η εικόνα που βλέπουμε έρχεται πρώτα στο αριστερό μάτι, κρύβοντας την από το δεξιό και στη συνέχεια γίνεται το αντίθετο, έρχεται στο δεξιό και μπλοκάρει το αριστερό. Φυσικά, αυτό δεν είναι αντιληπτό από την μεριά μας αλλά συμβαίνει για να μπορέσουμε να δούμε το είδωλο σε 3D. Με απλά λόγια, υπάρχουν δύο εικόνες, μια αριστερή και μια δεξιά για να δούμε στο τέλος την τελική εικόνα σε 3D. Επίσης, το Active 3D μπορεί να κουράσει τα μάτια μετά από 3,4 ώρες παρακολούθησης.
Παθητικό 3D / Passive 3D
Σε αντίθεση το Passive 3D συμφέρει σχεδόν σε όλα, σε σχέση πάντα με το Active 3D. Στο Passive 3D τα γυαλιά κοστίζουν πολύ λιγότερο τα οποία δεν χρειάζονται μπαταρίες ούτε συγχρονισμό – ένα παράδειγμα είναι τα γυαλιά που μοιράζουν στον κινηματογράφο. Επίσης, οι τηλεοράσεις κοστίζουν λιγότερο με αισθητά μειωμένο flicker(αναλαμπές) και crosstalk (crosstalk: το φαινόμενο με το οποίο ένα σήμα που μεταδίδεται σε ένα κύκλωμα του συστήματος παρεμβάλλεται σε κάποιο άλλο κύκλωμα του συστήματος). Ακόμη, η εικόνα που μεταδίδεται είναι πιο φυσική και κατά συνέπεια ποιο αναλογική σε σχέση με το Active 3D. Το κύριο “αρνητικό” στο Passive 3D είναι ότι οι εικόνες που προβάλλονται είναι δύο, με αποτέλεσμα η ανάλυση να μειώνεται κατά το ήμισυ (αν και έχουν εφευρεθεί τρόποι που αυτό μπορεί να μην ισχύσει αλλά το κόστος της τηλεόρασης αυξάνεται κατά πολύ). Τέλος, το εφέ στο Passive 3D είναι πιο αισθητό στο μάτι του ανθρώπου με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο ρεαλιστικό και στην ανάλυση που “κόβεται” στα δύο δεν μπορείς να το παρατηρήσεις εάν δεν σου το πει κάποιος ειδικός. Ένα γενικό συμπέρασμα είναι πως το Passive 3D είναι πιο φιλικό προς τον καταναλωτή από ποια πλευρά και αν το πιάσεις.

Μέση Βαθμολογία 5 από 5 αστέρια, με βάση 45 βαθμολογήσεις.