m menu image  m home m cart

Αγορά Ψηφιακής Φωτογραφικής Μηχανής

Η αγορά μιας φωτογραφικής μηχανής σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρακάτω ακολουθούν 5 tips που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την κατάλληλη για εσάς ψηφιακή φωτογραφική μηχανή!

1. Κατηγορία μηχανής: Οι φωτογραφικές μηχανές διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:

Απλές Ερασιτεχνικές Φωτογραφικές Μηχανές: Οι φωτογραφικές μηχανές που ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι στην πλειοψηφία τους αυτόματες όσον αφορά τον χειρισμό τους και μπορεί να τις έχεις ακούσει και με το «παρατσούκλι» τους P.N.S που θα πει Point and Shoot. Μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ο καθένας και το μόνο που έχει να κάνει είναι να πατήσει το κουμπί για να βγει η φωτογραφία! Όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η ίδια η μηχανή: εστίαση, φωτισμός κ.λ.π. Είναι συνήθως μικρές σε μέγεθος φωτογραφικές μηχανές και το κόστος τους δεν είναι πολύ μεγάλο. Για απλές και καθημερινές φωτογραφίες μπορούν να σε εξυπηρετήσουν στο έπακρο!

Ημιεπαγγελματικές Φωτογραφικές Μηχανές: Αυτή η κατηγορία απευθύνεται στο χρήστη ο οποίος είναι λίγο καλλιτεχνικά «ανήσυχος». Δεν σου κάνουν οι απλές φωτογραφίες και ψάχνεις κάτι παραπάνω? Ε, εδώ είναι η κατηγορία σου! Οι φωτογραφικές μηχανές αυτής της κατηγορίας είναι ουσιαστικά σαν τις αυτόματες της απο πάνω κατηγορίας, με την διαφορά ότι προσφέρουν στο χρήστη τους παραπάνω δυνατότητες όπως καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας ,καθώς και πρόσβαση στις ρυθμίσεις της φωτογραφίας προτού αυτή τραβηχτεί. Σαφώς και η τιμή τους είναι λίγο πιο ανεβασμένη συγκριτικά με τις απλές φωτογραφικές μηχανές γεγονός το οποίο οφείλεται στα παραπάνω χαρακτηριστικά όσον αφορά τις λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής.

Επαγγελματικές Φωτογραφικές Μηχανές: Εδώ πια μιλάμε για φωτογραφικές μηχανές οι οποίες αναφέρονται σε επαγγελματίες κατά κύριο λόγο. Η μηχανή επιδέχεται ολοκληρωτική επέμβαση του χρήστη στις ρυθμίσεις της, αλλαγή φακών για λήψη διαφορετικού στυλ φωτογραφίας, σύνδεση με διάφορα περιφερειακά όπως ασύρματα φλας κλπ. Οι μηχανές αυτές ονομάζονται DSLR το οποίο μεταφράζεται ως εξής: ψηφιακή μηχανή με σκόπευση μέσω του φωτογραφικού φακού και καθρέφτη. Οι φωτογραφικές μηχανές που ανήκουν εδώ συνήθως είναι πιο ελαφριές κατασκευασμένες από κράμα μετάλλου, έχουν πολύ καλή απόκριση, δυνατότητα αλλαγής φακών, πολλές παραπάνω δυνατότητες όσον αφορά τις συνθήκες λήψης μιας φωτογραφίας και συνεργασία με εξωτερικά περιφερειακά όπως ασύρματο φλας.

2. Ανάλυση- Pixels: Με την λέξη ανάλυση εννοούμε τον αριθμό των pixels που αποτυπώνονται σε κάθε φωτογραφία κατά την λήψη της. Τι φωτογραφίες θέλεις να τραβήξεις? Φωτογραφίες απλά για να αποθανατίσεις την στιγμή που είσαι έξω με την παρέα σου? Φωτογραφίες τις οποίες μετά θα θέλεις να εκτυπώσεις σε μεγάλο μέγεθος? Είσαι λάτρης της φύσης και θα χρειαστείς μεγάλο zoom για να τραβήξεις κάτι μακρινό? Ξέρεις ότι οι φωτογραφίες σου θα είναι βραδινές οπότε και δεν θα έχεις τόσο καλό φωτισμό? Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που πρέπει να έχεις κατα νού όταν θα πας να αγοράσεις την φωτογραφική σου μηχανή. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού για παράδειγμα η μεγάλη ανάλυση μπορεί να βελτιώσει την φωτογραφία. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση κατά την οποία θέλετε να εκτυπώσετε τις φωτογραφίες ή να χρησιμοποιήσετε ψηφιακό zoom.

3. Οθόνη: Οι περισσότερες σχεδόν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν μια οθόνη LCD η οποία χρησιμοποιείται για να δούμε τις φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει ή και να σκοπεύσουμε μέσω της οθόνης για να τραβήξουμε μια φωτογραφία. Μεγάλη οθόνη σημαίνει διευκόλυνση του χρήστη κατά την διάρκεια λήψεως φωτογραφιών αλλά παράλληλα σημαίνει και ανεβασμένο κόστος στην αγορά της φωτογραφικής μηχανής. Η συγκεκριμένη οθόνη δεν έχει καμιά σχέση με την ποιότητα της φωτογραφίας, χρησιμοποιείται απλά για την διευκόλυνση του χρήστη.

4. Εστίαση Αντικειμένου: Υπάρχουν 2 είδη εστίασης: Η αυτόματη εστίαση και η σταθερή εστίαση.

Αυτόματη Εστίαση: Ο φακός της φωτογραφικής μηχανής εστιάζει αυτόματα στο αντικείμενο προς λήψη και βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα λήψης της φωτογραφίας. Είναι μια πολύ καλή λειτουργία για όποιον δεν μπορεί να ρυθμίσει χειροκίνητα την εστίαση της φωτογραφικής μηχανής σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Πολύ βοηθητική λειτουργία με καλή απόδοση σε κοντινές λήψεις.

Σταθερή Εστίαση: Σε αντίθεση με την αυτόματη εστίαση αυτή η λειτουργία δεν αποδίδει τόσο καλά στις κοντινές λήψεις όσο στις μακρινές λήψεις. Τέτοιου είδους εστίαση χρησιμοποιείται στις φωτογραφικές μηχανές με χαμηλό κόστος αγοράς και στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων.

Κάποιες φωτογραφικές μηχανές έχουν την επιλογή της πολλαπλής εστίασης, δηλαδή ο φωτογραφικός φακός εστιάζει σε όλα τα στοιχεία του αντικειμένου προς λήψη και προσπαθεί να αποδώσει την καλύτερη δυνατή ποιότητα φωτογραφίας.

5. Ψηφιακό ή Οπτικό Ζοομ: Όλες οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν 2 είδη Zoom, το ψηφιακό και το οπτικό. Ποιες είναι οι διαφορές τους όμως?

Οπτικό Zoom: Με το οπτικό Zoom μας δίνεται η δυνατότητα να φέρουμε το αντικείμενο προς φωτογράφηση πιο κοντά μας. Είναι μια λειτουργία η οποία γίνεται μηχανικά από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής και δεν επηρεάζει την ποιότητα της φωτογραφίας. Συνήθως το zoom ξεκινάει από x2 και φτάνει μέχρι και x5 για την απλή κατηγορία ενώ σε πιο ακριβές κατηγορίες μπορεί να φτάσει και x10. Μεγάλο οπτικό Zoom σίγουρα μπορεί να είναι πολύ εξυπηρετικό αλλά είναι σαφώς πιο ακριβό και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αυξήσει το βάρος της φωτογραφικής μηχανής.

Ψηφιακό Zoom: Όπως αναφέρει και το όνομα του, το Ψηφιακό Zoom γίνεται ψηφιακά από το software και όχι μηχανικά από τον φακό της φωτογραφική μηχανής. Υπάρχουν ψηφιακά Zoom τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι και x30 σημαντικό μειονέκτημα όμως είναι η εμφανής μείωση στην ποιότητα της εικόνας γι’αυτό και συνήθως αποφεύγεται η χρήση τους.



5 Stars Average Rating   αστέρια για το άρθρο Αγορά Ψηφιακής Φωτογραφικής Μηχανής
Μέση Βαθμολογία 5 από 5 αστέρια, με βάση 40 βαθμολογήσεις.




Ηλεκτρικές Συσκευές

Μαγειρικά Σκεύη

Μηχανές Καφέ

Οικιακή Φροντίδα

Προετοιμασία Πρωινού




Προετοιμασία Φαγητού

Προϊόντα Βρεφανάπτυξης

Προσωπική Φροντίδα

Σκούπες

Συσκευές Σιδερώματος

Φωτογραφία - Βίντεο

Τηλεοράσεις

Βιντεοπροβολείς

Home Cinema

Blue Ray - DVD Players




Ήχος

Αξεσουάρ

Απορροφητήρες

Εντοιχιζόμενες Συσκευές

Καταψύκτες

Κουζίνες Ελεύθερες

Πλυντήρια Ρούχων




Πλυντήρια Πιάτων Ελεύθερα

Πλυντήρια - Στεγνωτήρια

Στεγνωτήρια

Ψυγεία

Laptop

Tablets

Οθόνες

Αξεσουάρ Υπολογιστών

Εκτυπωτές




Πολυμηχανήματα

Gaming

Software

GPS-Πλοήγηση

Διαδικτυακά Προϊόντα

Ασύρματα Τηλέφωνα

Κινητά Τηλέφωνα

Σταθερά Τηλέφωνα

Gadgets

Αξεσουάρ




Ανεμιστήρες

Ηλεκτρικές Κουβέρτες

Θερμαντικά

Θερμοσίφωνες

Κλιματιστικά




Αριθμομηχανές

Μετρητές - Ανιχνευτές Χρημάτων

Ταμειακές Φορολογικές Μηχανές

Συσκευές FAX