m menu image  m home m cart

Λειτουργία PVR

Ερωτήσεις-Απαντήσεις

1. Γιατί να πάρω PVR και όχι ένα δορυφορικό δέκτη και ένα DVD Recorder;

Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση για τη μια ή την άλλη επιλογή, αφού και με τις δύο μπορείτε να απαθανατίσετε τις αγαπημένες σας δορυφορικές εκπομπές. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι η ποιότητα εικόνας στο PVR θα είναι σαφώς καλύτερη, αφού το σήμα γράφεται κατευθείαν ψηφιακά στο σκληρό, ενώ για να το περάσουμε στο DVD Recorder θα πρέπει πρώτα να μετατραπεί σε αναλογικό και μετά πάλι σε ψηφιακό. Αυτές οι μετατροπές μειώνουν την ποιότητα. Οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να είχαν προνοήσει για την ψηφιακή διασύνδεση δορυφορικού δέκτη και DVD Recorder, αλλά μέχρι σήμερα δεν μας έχουν κάνει τη χάρη.

2. Τι σημαίνει PVR Ready;

PVR Ready σημαίνει ότι η συσκευή είναι έτοιμη να υποδεχθεί – συνδεθεί με ένα σκληρό δίσκο. Υπάρχουν δέκτες PVR που μπορούν να δεχθούν σκληρό δίσκο στο εσωτερικό τους, αλλά και δέκτες PVR, που έρχονται με θύρα USB στην οποία μπορεί να συνδεθεί εξωτερικός σκληρός. Και στις δύο περιπτώσεις, το Ready σημαίνει ότι οι δέκτες είναι έτοιμοι να δεχθούν σκληρό δίσκο, αλλά αυτός απουσιάζει από τη συσκευασία, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να τον αγοράσετε και να τον συνδέσετε μόνοι σας. 

3. Μπορώ να μεταφέρω τις εγγραφές μου σε έναν υπολογιστή για περαιτέρω επεξεργασία;

Ασφαλώς και μπορείτε, γιατί έτσι κι αλλιώς η φιλοσοφία λειτουργίας των δορυφορικών δεκτών έχει πολλά κοινά στοιχεία με το χώρο των υπολογιστών, αλλά, όταν θα έχετε τέτοια ικανότητα, δεν θα ανήκετε πλέον στην κατηγορία των αρχαρίων! Στην αγορά έχουν εμφανιστεί παλαιότερα συσκευές με αποσπώμενο σκληρό δίσκο, αλλά η μεταφορά στον υπολογιστή γίνεται πολύ εύκολα είτε σε PVR με υποστήριξη USB, είτε μέσω δικτυακής σύνδεσης Ethernet.

4. Μπορώ να γράφω ένα κανάλι και ταυτόχρονα να βλέπω κάποιο άλλο;

Ασφαλώς! Εξάλλου αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους αγοράς ενός PVR. Και μάλιστα, ίσως να μην περιορίζεστε μόνο σ’ αυτό και να μπορείτε πολλά περισσότερα. Έχουμε δοκιμάσει συσκευή που φθάνει στον εκπληκτικό αριθμό των 6 ταυτόχρονων εγγραφών και δύο θεάσεων. Ο αριθμός αυτός είναι συνάρτηση της υπολογιστικής ισχύος της κάθε συσκευής, δηλαδή τι bit rate μπορεί να υποστηρίξει. Έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο να μπορείτε να γράψετε αρκετά κανάλια χαμηλής ποιότητας (μικρού bit rate) ταυτόχρονα, αλλά λιγότερα υψηλότερης ποιότητας (μεγαλύτερου bit rate). Να σημειώσουμε ότι τα κανάλια θα πρέπει να ανήκουν στο ίδιο ψηφιακό κανάλια στην περίπτωση όπου ο δέκτης έχει ένα tuner.

5. Τι προσφέρουν τα δύο tuner;

Όταν το PVR διαθέτει ένα tuner, μπορούμε να γράφουμε και να βλέπουμε κανάλια ταυτόχρονα, αλλά μόνο από το διαπομπό που είμαστε συντονισμένοι. Στην περίπτωση των δύο tuner πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητές μας, αφού πετυχαίνουμε ταυτόχρονη εγγραφή – θέαση καναλιών από δύο διαπομπούς. Μόνο με δύο tuner λοιπόν, είναι σίγουρο ότι μπορείτε να γράφετε ένα κανάλι και να βλέπετε όποιο άλλο θέλετε. Προσοχή τώρα: όταν μιλάμε για PVR combo, το δεύτερο tuner δεν είναι δορυφορικό, αλλά το επίγειο, με αποτέλεσμα να μπορείτε να πετύχετε τους παραπάνω συνδυασμούς μεταξύ των καναλιών ενός δορυφορικού διαπομπού και ενός επίγειου.

6. Τι είναι το time shift;

Πρόκειται για μια πολύ βολική λειτουργία των PVR. Οι πρακτικές της εφαρμογές, είναι οι εξής: α) έχουμε ξεκινήσει την εγγραφή ενός, για παράδειγμα, ποδοσφαιρικού αγώνα με χρονοπρογραμματισμό, αλλά επιστρέφουμε σπίτι πριν τη λήξη. Αντί να περιμένουμε, μπορούμε να αρχίσουμε την αναπαραγωγή της συνεχιζόμενης εγγραφής μας από την αρχή κι έτσι να δούμε ολόκληρο το ματς με μια χρονική καθυστέρηση σαν να ήταν ζωντανό. β) Παρακολουθείτε την αγαπημένη σας εκπομπή και χτυπάει το τηλέφωνο. μπορείτε εκείνη τη στιγμή να πατήσετε το πλήκτρο pause και να πάτε να το σηκώσετε. Το PVR αρχίζει να γράφει την εκπομπή, αλλά η εικόνα έχει παγώσει στο σημείο εκείνο. Όταν επιστρέψετε, πατώντας το play συνεχίζετε την παρακολούθηση από το σημείο που διακόψατε, σαν να ήταν εκπομπή μαγνητοσκοπημένη, αλλά σε σας εξακολουθεί να φαίνεται ζωντανή. Απλώς, στην πραγματικότητα τη βλέπετε με μια χρονική καθυστέρηση. Αυτό συμβαίνει επειδή την ώρα που πατήσατε το pause, η εκπομπή άρχισε να γράφεται στο σκληρό της συσκευής, ενώ πατώντας μετά το play, αναπαράγετε τη συνεχιζόμενη εγγραφή από την αρχή της.

7. Μπορώ να κάνω μοντάζ στις εγγραφές μου;

Υπάρχουν PVR που προσφέρουν και δυνατότητες μοντάζ. Σημαντικότερη από αυτές είναι η διαγραφή τμήματος μιας εγγραφής, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποθηκεύσετε την εγγραφή σας, απαλλαγμένη από διαφημίσεις. Βέβαια, οφείλουμε να πούμε ότι το μοντάζ αποθεώνεται σε περιβάλλον PC.

8. Μπορώ να γράψω κρυπτογραφημένα προγράμματα;

Ναι. Θα χρειαστείτε βέβαια την αντίστοιχη κάρτα του παροχέα. Η εγγραφή γίνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποκρυπτογραφημένη, οπότε μπορείτε να την αναπαράγετε χωρίς να έχετε την κάρτα στη διάθεσή σας. Και κάτι πολύ ενδιαφέρον: σε αρκετά μοντέλα γίνεται εγγραφή κρυπτογραφημένου καναλιού, χωρίς χρήση της αντίστοιχης κάρτας! Η εγγραφή στο σκληρό είναι τώρα κρυπτογραφημένη και μπορείτε να τη δείτε, αν χρησιμοποιήσετε κατά την αναπαραγωγή την κάρτα. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση που η ώρα του αγαπημένου σας προγράμματος πλησιάζει και για κάποιο λόγο δεν έχετε την κάρτα αποκρυπτογράφησης στη διάθεσή σας.

9. Ένα PVR μου δίνει και άλλες δυνατότητες;

Βεβαίως. Βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή. Οι κατασκευαστές προσπαθούν εναγωνίως να σκεφτούν πρόσθετες δυνατότητες για τα μηχανήματά τους, με στόχο να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό. Τα PVR κινούνται και αυτά προς αυτήν την κατεύθυνση. Μπορούν λοιπόν να αποτελέσουν ένα αποθηκευτικό κέντρο όλων των ψηφιακών AV αρχείων σας, δηλαδή να αποθηκεύουν και αναπαράγουν τα δημοφιλέστατα στο χώρο των υπολογιστών αρχεία mp3 και jpg. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τροφοδοτήσετε το PVR μέσω ενός PC με τα αγαπημένα σας τραγούδια σε μορφή mp3 και τις αγαπημένες σας φωτογραφίες σε μορφή jpg και αυτό θα αναλάβει την αναπαραγωγή τους, ενίοτε και με πρόσθετες ευκολίες, όπως play list και slide show. Επίσης, η τάση της εποχής είναι τα PVR να έρχονται ως πιο ολοκληρωμένα multimedia players με πολλά μοντέλα να υποστηρίζουν πληθώρα αρχείων ταινιών, όπως mkv, xvid, mpg, avi, κ.α.

10. Η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου έχει μεγάλη σημασία;

Φυσικά. Η χωρητικότητα και ο συνολικός δυνατός χρόνος εγγραφής είναι μεγέθη ανάλογα. Μ’ άλλα λόγια, αν είχατε σκληρό δίσκο διπλάσιας χωρητικότητας, θα μπορούσατε να γράψετε προγράμματα διπλάσιας συνολικής διάρκειας. Κάθε PVR βλέπει σκληρούς μέχρι μια μέγιστη τιμή, που εξαρτάται από τις προδιαγραφές της συσκευής.

11. Η ύπαρξη σκληρού δίσκου επηρεάζει τις δυνατότητες του δορυφορικού δέκτη;

Όχι. Ο δέκτης ενός PVR είναι κάτι αυτόνομο. Ισχύουν γι’ αυτόν οι δυνατότητες που ισχύουν για τους σκέτους δορυφορικούς δέκτες. Η ύπαρξη σκληρού δίσκου προσφέρει μόνο πρόσθετες δυνατότητες.5 Stars Average Rating   αστέρια για το άρθρο Λειτουργία PVR
Μέση Βαθμολογία 5 από 5 αστέρια, με βάση 24 βαθμολογήσεις.
Ηλεκτρικές Συσκευές

Μαγειρικά Σκεύη

Μηχανές Καφέ

Οικιακή Φροντίδα

Προετοιμασία Πρωινού
Προετοιμασία Φαγητού

Προϊόντα Βρεφανάπτυξης

Προσωπική Φροντίδα

Σκούπες

Συσκευές Σιδερώματος

Φωτογραφία - Βίντεο

Τηλεοράσεις

Βιντεοπροβολείς

Home Cinema

Blue Ray - DVD Players
Ήχος

Αξεσουάρ

Απορροφητήρες

Εντοιχιζόμενες Συσκευές

Καταψύκτες

Κουζίνες Ελεύθερες

Πλυντήρια Ρούχων
Πλυντήρια Πιάτων Ελεύθερα

Πλυντήρια - Στεγνωτήρια

Στεγνωτήρια

Ψυγεία

Laptop

Tablets

Οθόνες

Αξεσουάρ Υπολογιστών

Εκτυπωτές
Πολυμηχανήματα

Gaming

Software

GPS-Πλοήγηση

Διαδικτυακά Προϊόντα

Ασύρματα Τηλέφωνα

Κινητά Τηλέφωνα

Σταθερά Τηλέφωνα

Gadgets

Αξεσουάρ
Ανεμιστήρες

Ηλεκτρικές Κουβέρτες

Θερμαντικά

Θερμοσίφωνες

Κλιματιστικά
Αριθμομηχανές

Μετρητές - Ανιχνευτές Χρημάτων

Ταμειακές Φορολογικές Μηχανές

Συσκευές FAX